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연구자료 무역 자유화와 소비자 후생효과: 품질 다양성을 중심으로 무역정책, 자유무역

저자 정 철, 김봉근, 정민철 발간번호 22-15 자료언어 Korean 발간일 2023.05.25

원문보기(다운로드:1,671) 저자별 보고서 주제별 보고서

본 연구는 무역 자유화나 글로벌 인플레이션 등 외부 충격으로 인한 국내가격 변화가 품질 다양성 및 소비자 후생에 미치는 영향을 고찰한다. 자유무역협정(FTA) 발효 등으로 인해 무역 자유화가 진전되면 관세 철폐 또는 감면을 통해 시장에서 수입품목의 가격이 하락하는데, 이러한 가격 하락이 과연 소비자들의 후생에 어떻게 영향을 미치는지는 학술적으로나 정책적으로 매우 중요한 주제이다. 무역 자유화를 다룬 기존 연구들과는 달리, 본 연구에서는 무역 자유화의 소비자 후생효과 측면에서 품질 다양성의 역할을 강조한다. 이를 위해 무역 자유화로 인해 수입 품목이 다양해지고 이로써 소비자의 선택의 폭이 넓어지는 현상에 주목하여, 가격 하락에 따른 소비자의 질적 대응을 중점적으로 분석하고 정책적 시사점을 제시한다. 보다 구체적으로 본 연구는 가격 변화에 대한 소비자의 질적 대응, 즉 관세인하 등으로 가격이 하락할 때 더 높은 품질의 상품을 선택하거나, 담뱃세와 같은 물품세 부과로 가격이 상승할 때 낮은 품질의 상품으로 선택을 변경하는 소비자의 대응 방식을 분석함으로써 무역 자유화의 소비자 후생효과에 대한 시사점을 제시한다.

본 연구의 실증분석에서는 우리나라의 와인과 담배에 대한 시계열 자료를 활용하여 두 재화의 가격 변화에 대한 소비자의 양적 마진과 질적 마진 대응을 구분하는 가격탄력성을 추정하였다. 그 결과 질적 마진의 비중이 약 40%에 달해 가격 변화에 대한 소비자의 질적 대응 비중이 상당히 높다는 점을 알게 되었다. 즉 와인과 담배 소비 모두에서 양적 대응에 준하는 소비자의 질적 대응이 존재한다는 점과 가격 상승에 대해 품질하향으로 대응하는 소비자 행동 메커니즘이 통계적으로 유의하게 존재함을 확인하였다. 한편 가격 하락 시 동일 품목의 소비 수량 증가뿐만 아니라 고품질 품목으로의 전환도 발생하여 소비자의 후생이 더욱 증대될 가능성이 있음을 보여주었다. 또한 관련 연구 분야 최초로 소득 수준별 질적 마진을 분석하여 소득 수준이 낮을수록 가격탄력성이 커지며, 그 대부분이 질적 대응으로 이루어진다는 사실도 확인하였다. 이러한 추정 결과는 급격한 인플레이션 상황에서 양적인 소비는 유지하면서 해당 재화에 대한 지출은 줄이는 방식의 소비자 대응이 가능하며, 특히 이러한 대응 방식은 저소득층에게 더 효과적임을 시사한다.

유사하게 본 연구에서는 소득탄력성 분석을 통해 소득 변화에 대한 소비자의 품질 조정 대응도 존재하며, 그 크기는 저소득층에서 더 크게 나타난다는 점도 확인하였다. 소득 변화에 대한 질적 대응은 경제위기 상황에서 실질소득이 감소하는 경우 쌀이나 돼지고기 등 주식(主食)의 소비량은 유지하면서 해당 지출액은 줄이는 방식으로 소비자가 대응할 수 있다는 점을 보여준다. 가격 변화에 대한 분석 결과와 마찬가지로 이와 같은 소득 변화에 대한 소비자의 대응 방식은 저소득층의 경우에 더 유효할 수 있음도 시사한다.

본 연구의 분석 결과는 무역 자유화를 통한 품질 다양성 확보가 소비자 후생에 긍정적인 영향을 미칠 뿐만 아니라, 급격한 인플레이션이나 경제위기 시에 가격의 급격한 변화나 실질소득의 감소에 대한 소비자의 대응 수단을 한층 강화시킨다는 점에서 무역 자유화의 기여도를 새롭게 설명한다. 이러한 품질 다양성 효과는 기존의 신무역이론에서 논하는 상품 다양성과는 다른 새로운 무역이익의 원천이 존재함을 의미하며, 이는 무역 자유화의 경제적 효과에 대한 평가에서도 새롭게 고려해야 할 요인이 될 것이다. 한편 농산품의 경우 무역 자유화 외에 국내 생산 작물의 전략적 공급 정책을 통해서도 품질 다양성 확보가 가능할 것이므로 일반 소비자는 물론 저소득층에게 특히 정책적으로 중요한 시사점을 갖는다.

가격 변화에 대한 소비자의 질적 대응이 언제나 정책의 효과를 증진시키는 것은 아니다. 유해재화세와 같이 재화의 종류에 따라서는 품질 다양성이 순기능으로 작동하지 않거나 오히려 역기능으로 작용할 가능성도 있다. 예를 들어 담뱃세 인상에 대해 소비자가 낮은 품질의 담배로 대체하는 방식으로 대응할 경우, 이러한 품질하향 대응은 담뱃세의 궁극적인 목표인 보건 지표에 부정적 효과를 초래할 수 있다. 본 연구에서는 비만 문제 해결을 위한 소다세나 패스트푸드세 등의 유해재화세와 관련해서도 품질 다양성 확대가 건강에 더 해로운 저품질의 탄산음료나 패스트푸드를 공급함으로써 정책효과 면에서는 오히려 역기능으로 작용할 수 있음을 논의하였다. 이러한 논의는 정책적으로 매우 중요한 시사점을 제공한다. 유해재화세를 통해 보건 정책의 목표를 달성하기 위해서는 건강에 해로운 저품질재의 시장 퇴출도 함께 고려해야 한다는 점에 유의할 필요가 있다. 한편 쌀이나 돼지고기와 같은 주식류에 대한 논의는 해당 재화에 대한 실증분석을 통해 검증하는 후속 연구가 필요하며, 가격탄력성을 활용하는 다른 재화들에 대해서도 소비자의 질적 대응을 필수적으로 고려할 필요가 있다.

This study investigates the impact of domestic price changes due to external shocks such as trade liberalization or global inflation on quality diversity and consumer welfare. Free trade agreements (FTAs) can reduce the prices of imported goods through tariff elimination or reduction, making it crucial to evaluate academically and in terms of policy how this price reduction affects consumer welfare. In contrast to prior literature on trade liberalization, this study emphasizes the role of quality diversity in explaining its impact on consumer welfare. We focus on how consumers’ qualitative responses to price changes, such as selecting high-quality products when prices decrease due to tariff reductions or responding to price increases due to tobacco taxes by adjusting the quality of their purchases, can influence consumer welfare. This study also provides policy implications regarding the impact of trade liberalization on consumer welfare.

Using time-series data on wine and cigarettes in South Korea, this research estimated price elasticities and separated them into consumers’ quantitative and qualitative responses to price changes. The results indicate that the qualitative margin accounts for as much as 40% of the total, demonstrating that consumers’ qualitative responses to price changes are quite significant. We also found a statistically significant consumer behavior mechanism of quality shading in response to price increases for both wine and cigarette consumption, suggesting that consumers’ qualitative responses are as important as their quantitative responses. Moreover, we found that price reductions not only increase the consumption quantity of the same product but also lead to a shift to higher quality products, further enhancing consumers’ welfare. For the first time in the literature, we analyzed qualitative margins by income level and found that the price elasticity is higher for lower-income consumers, and most of it can be attributed to qualitative responses. These empirical findings suggest that consumers can adjust their spending on a particular good through qualitative adjustments while maintaining their overall consumption, particularly in response to rapid inflation. This response mechanism is particularly more effective for low-income households.

Similarly, this study confirmed the existence of consumer quality adjustment responses to income changes through income elasticity analysis, with the size being larger among low-income households. Qualitative responses to income changes demonstrate that consumers can adjust their expenditure by maintaining the consumption level of staple goods such as rice or pork while reducing the expenditure amount, particularly in situations of declining real income during economic crisis. As with the analysis of price changes, our results suggest that this consumer behavioral mechanism in response to income changes can be also more effective for low-income households.

The findings of this study indicate that trade liberalization’s expansion of quality diversity has a positive impact on consumer welfare by strengthening consumer mechanisms, particularly in response to inflation, drastic price changes, and real income declines during economic crises. These results provide a novel perspective on trade liberalization’s contribution to consumer welfare, with the analyzed quality diversity effect distinct from the product diversity described in traditional trade literature, thus representing a new source of gains from trade. Consequently, when assessing trade liberalization’s economic impacts, the quality diversity factor should also be considered. In addition, this study demonstrated that quality diversity expansion for consumers can be achieved for agricultural products through not only agricultural production policies but also trade liberalization. The resulting policy implications are significant for both average consumers and low-income groups in terms of welfare. 

However, the qualitative response of consumers to price changes may not always improve policy efficacy, particularly for certain types of goods, such as harmful goods taxes, where product quality diversity may not necessarily have a positive impact and can even have a negative one. For instance, if consumers switch to low-quality cigarettes in response to an increase in cigarette taxes, the quality-downgrading response may ultimately have adverse effects on health indicators related to cigarette taxes. Furthermore, when discussing harmful goods taxes, such as soda taxes and fast-food taxes, to combat obesity problems, the expansion of quality diversity can have the opposite effect, increasing the supply of unhealthy low-quality carbonated drinks or fast food. These discussions hold significant policy implications, indicating that to achieve health policy objectives through harmful goods taxes, it is necessary to prevent low-quality goods from entering the market, which could pose greater health risks. Finally, empirical research follow-up is needed for staple goods such as rice or pork, with future studies needing to consider consumers’ qualitative responses when using price elasticity.

국문요약

제1장 서론
1. 연구의 배경 및 필요성
2. 연구의 목적과 의의
3. 연구의 구성

제2장 선행연구
1. 소비자의 질적 대응
2. 무역 자유화와 소비자 후생

제3장 무역 자유화와 수입 와인의 상품 및 품질 다양성
1. 상품 다양성
2. 품질 다양성
3. 소결

제4장 품질 다양성에 대한 소비자의 질적 대응 분석
1. 실증분석모형 및 데이터
2. 실증분석 결과
3. 소결

제5장 결론 및 시사점
1. 결론
2. 정책시사점
  
참고문헌

부록

Executive Summary

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