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Working paper Analyzing DPRK's Food Supply and Demand Condition with Food Culture 경제안보, 북한경제

저자 최장호, 김범환 발간번호 22-03 자료언어 Korean 발간일 2022.12.30

원문보기(다운로드:1,211) 저자별 보고서 주제별 보고서

북한의 식량 부족량에 대한 추정은 FAO/WFP의 열량(1인당 1일 최소 1,640 Kcal) 기준 추정 방식을 따르고 있다. 이 방식은 생존을 위한 최소한의 식량부족량을 추정할 수 있다는 점에서 유용하나, 북한지역 주민이 소비하는 식문화를 무시하였다는 점에서 실생활에 따른 수치를 정확하게 반영하지 못하는 한계를 갖는다. 이에 반해 본 연구에서는 식문화를 고려하여 북한의 식량 수급량 및 부족량을 추정하였다. 식량 부족량은 식량 소비량과 공급량의 차로 산출하였다. 식량 소비량은 식문화를 고려하기 위하여 남한의 식품수급표(1970년, 1990년)와 북한인구를 활용하였다. 식량 공급량은 북한 식량 생산량과 수입량, 수출량을 고려하였다. 추정결과, 첫째 1970년(분단 후 17년) 남한 인구 1명이 1년 동안 먹었던 식단을 기준으로 2014년 북한의 식량 부족량을 추정할 경우, 2,388.4천 톤이 과잉 공급되어 식량 자급률은 1.26를 기록하였다. 둘째, 장마당의 확산이나, 남북한 통일로 북한의 식문화가 남한의 1990년도와 유사하게 변하는 상황을 가정할 경우 식량의 총소비량이 33.3% 증가하면서 식량 자급률이 1.26에서 0.95로 하락하였다. 본 연구 결과는 두 가지 시사점을 갖는다. 첫째, FAO/WFP가 생존에 필요한 최소 열량을 기준으로 추정한 곡물 부족량이 과대 추정되었을 가능성이 있다. 둘째, 탄수화물 위주의 북한 식량원조는 북한의 식문화를 고려하지 못하고 있으므로, 어·육류, 과일 및 채소류에 대한 지원을 늘려갈 필요가 있다. 향후 북한 식문화에 관한 정보에 접근 가능하다면 북한식생활이 남한의 식생활로 수렴할 가능성이 있음을 강건성 검정으로 확인할 필요가 있다.
Estimation of food supply and demand in North Korea follows the FAO/WFP calorie standard at least 1,640 kcal per person per day. This method is useful in that it can estimate the minimum amount of food shortage for survival, but has a limitation in that it does not accurately reflect real life in that it ignores the food culture of North Korean residents. In this study, the amount of food supply and demand in North Korea was estimated by considering the food culture. The amount of food shortage was calculated by the difference between food consumption and supply. For food consumption, South Korea’s food supply and demand tables (1970 and 1990) and North Korean population were used to consider food culture. The amount of food supply considered North Korean food production, imports, and exports. As a result of the estimation, first, when the food shortage in North Korea in 2014 was estimated by reflecting South Korea’s food supply table in 1970, 2,388.4 thousand tons were oversupplied, resulting in a food supply and demand rate of 1.26. Second, assuming that North Korea’s food culture changes similarly to that of South Korea in 1990 due to the spread of marketplaces or the unification of South and North Korea, total food consumption increased by 33.3%, and the food supply and demand rate fell from 1.26 to 0.95. The results of this study have two implications. First, it is possible that the cereals shortage estimated by FAO/WFP based on the minimum calorie required for survival was overestimated. Second, North Korea’s carbohydrate-oriented food aid does not take North Korea’s food culture into account, so it is necessary to increase support for fish, meat, fruits and vegetables.
Executive Summary

Contributors

1. Introduction
2. Method of study

3. Data of study

4. Results

5. Conclusion

References

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